Expertblogs

image
Het Schip in Amsterdam, ook wel 'het paleis van de arbeid' genoemd, wordt gerenoveerd

Door: Wim Hijmissen.
Het Schip in Amsterdam wordt gerenoveerd. De binnenkant wordt aangepast zodat wordt voldaan aan de eisen van vandaag als het om wooncomfort en energiezuinigheid gaat. De woningen worden voorzien van individuele ventilatiesystemen met warmteterugwinning, vloerverwarming, per cluster van 12 woningen een Brink Sun Set en een HR cv-ketel.

Lees verder
image
De bewoner is de dupe van uit onkunde genomen beslissingen.

Door: Wim Hijmissen
Wij constateren dat bij het vervangen van oude luchtverwarmings-
installaties nog al eens verkeerde keuzes worden gemaakt. Niet het wooncomfort geeft de doorslag maar de installateur laat zich alleen leiden door de hoogte van de investering. Is dit onkunde of worden verkeerde prioriteiten gesteld?

Lees verder
image
Deze “warmtepomp” met een COP >12 is al 10 jaar verkrijgbaar

Door: Jelmer de Jong
Toepassing van warmtepompen zijn “hot”. Terecht natuurlijk want wie is er niet geïnteresseerd in een product waar je voor elke euro elektriciteit die je erin stopt flink wat meer euro’s op de verwarming bespaart. De foto is natuurlijk niet van een warmtepomp maar van een ventilatietoestel met warmteterugwinning (WTW). En uitsluitend bedoelt om te confronteren.

Lees verder
image
Hoe maak ik een woning nul-op-de-meter? (deel 2)

Door: Sjoerd Bakx
'Nul-op-de-meter' is hip en verkoopt, maar hoe doe je dat? In mijn vorige blog heb ik stilgestaan bij de basis: 'warmtevraag beperken'. In dit vervolg zal ik dieper ingaan op de installaties van een nul-op-de-meter woning: ‘maak maximaal gebruik van energie uit duurzame bronnen’.
 

Lees verder
image
Hoe maak ik een woning "nul-op-de-meter" ? (deel 1)

Door: Sjoerd Bakx
Een woning die ten minste evenveel energie opwekt als voor het gebruik nodig is. Simpel toch? Nou, het is wat gecompliceerder dan je in eerste instantie zou denken. 'Nul-op-de-meter' is hip en verkoopt, maar er zijn ook valkuilen! In deze blog vertel ik er meer over, stap 1: 'warmtevraag beperken'.
 

Lees verder
image
Ventilatie: a must have!

Door: Wim Hijmissen
Wanneer  je een nieuwe woning koopt of huurt wens je daarin fijn te kunnen wonen. De woning moet gezond en comfortabel zijn met de juiste temperatuur zonder tocht. Daarnaast zonder wil je geen vervelende geluiden horen van buitenaf of van installaties in huis. Maar is dat wel vanzelfsprekend?

 

Lees verder